Wat gebeurt er tijdens de slaap van een hond?

Het is je misschien weleens opgevallen dat je hond midden in zijn slaap ineens begint te bewegen met zijn staart of hij begint uit het niets te blaffen. Nu vraag je je natuurlijk af wat er allemaal gebeurt tijdens de slaap van je hond. Ook zal je je vast afvragen wat je wel of juist niet moet doen als dit gebeurt tijdens de slaap van je hond. Hieronder lees je tips and tricks om bepaald slaapgedrag te herkennen. 

REM-slaap

Mensen en honden hebben beide een slaapcyclus. Beide hebben dus ook de REM-slaap. Bij een mens gaan de ogen heel snel heen en weer in de REM-slaap. Honden maken juist geluid, ze gaan trillen of ze gaan blaffen. Honden dromen namelijk ook in deze REM-slaap. Ze verwerken alle prikkels van de dag. Als je de hond wakker maakt terwijl ze in de REM-slaap zitten hebben ze niet de kans gehad om de prikkels op een juiste manier te verwerken. Ook is het belangrijk dat ze veel ruimte hebben, ze bewegen namelijk best wel veel in deze REM-slaap. Een leuk weetje is dat ze alleen in de REM-slaap terecht komen als ze zich veilig voelen. Als ze in de REM-slaap zijn betekent dus dat de hond zich veilig genoeg voelt bij jou.

Slaapcyclus

Een hond heeft wel een slaapcyclus, maar die is heel anders dan de slaapcyclus van een mens. Honden slapen namelijk niet in een stuk door. Ze slapen wel, maar ondertussen worden ze wakker of moeten ze even naar buiten om hun behoefte te doen. Ze doen als het ware allemaal kleine dutjes door de dag heen. Daardoor hoeven ze ook over een minder groot dagdeel prikkels te verwerken en kan het dus opgelost worden in kleine dutjes. Ze worden meestal wakker door een bepaald geluid of als de REM-slaap is afgelopen.

Geef een antwoord