De energiebehoeften van jouw hond

Als je een hond in huis neemt moet je met allerlei dingen rekening houden. Wat je zeker niet moet vergeten is dat honden over het algemeen best druk zijn af en toe. Ze willen aandacht of moeten hun energie kwijt. Maar hoe raken ze nou die energie kwijt?

Het energielevel per hond verschilt heel erg, je hebt ook honden die bijvoorbeeld van aard erg rustig zijn en bijna nooit hun energie kwijt hoeven. Ook zijn puppy’s vaak veel drukker dan volwassen honden. Hoe ouder de hond, hoe rustiger ze worden. 

Waarom hebben honden zo veel energie?

Er kunnen verschillende factoren spelen waarom een hond druk is. Zo kan het zijn dat er zo veel prikkels bij de hond zijn dat ze soort van overprikkeld zijn. Doordat er zoveel prikkels zijn kunnen ze de situatie niet helemaal plaatsen waardoor ze onrustig worden en dus druk gaan doen omdat ze zich geen houding weten te vinden. Dit geldt hetzelfde voor als honden stress hebben of misschien bang zijn. Doordat ze niet weten wat ze moeten, gaan ze druk doen. Een andere reden is als je hond te weinig beweging krijgt. Door te wandelen of te spelen kan je hond zijn energie kwijt, dus als je dit te weinig doet blijft die energie in de hond en zoekt de hond een eigen manier om zijn energie los te laten. Dit geldt dus ook voor verveling, hier heb je misschien zelf ook last van als je je verveelt. Je weet niet wat je moet doen en je weet jezelf geen houding te geven. Door deze onrust kan een hond heel druk worden. 

Wat te doen om verveling te voorkomen?

Zorg dat je hond zijn energie kwijt kan. Dit kan door te wandelen of te spelen. Je hebt misschien niet altijd zin of tijd om te wandelen en te spelen. Daarom is het fijn voor honden als je een tuin hebt waar ze zichzelf kunnen vermaken. Heb je dit niet, ga dan opzoek naar speelgoed voor je hond waar hij zelf mee kan spelen. Wissel de speeltjes ook af zodat hij altijd wat nieuws te ontdekken heeft.

Geef een reactie