Wanneer stoppen honden met groeien?

Hoe lief zijn die kleine schattige puppy’s? Soms zou je willen dat ze voor altijd klein blijven, maar dit is natuurlijk niet zo. Je vraagt je misschien wel eens af wanneer je hond stopt met groeien. Dit is natuurlijk onder andere afhankelijk van het ras. 

Hoe groeien honden?

Eigenlijk groeien honden en mensen op ongeveer dezelfde manier. Ze hebben natuurlijk een ander soort lichaam, maar technisch gezien gaat het groeien een soort van hetzelfde. Spieren kunnen bij honden altijd doorgroeien, net als bij de mens. Wij kunnen ook bijvoorbeeld gespierde armen of benen krijgen net als honden. Bij botten is dit een ander verhaal. Als een hond volwassen is, groeien de botten niet meer. De groeischijven groeien nog wel door. Deze zitten aan het einde van de botten. Hier wordt weefsel gemaakt. Hoe ouder het weefsel wordt, hoe harder het wordt. Later wordt het zo hard dat het bot wordt. Op een gegeven moment stoppen de groeischijven met het produceren van weefsel. Dan is de hond klaar met groeien.

Wanneer stoppen ze met groeien?

Kleine honden stoppen eerder met groeien dan grote honden. Het duurt lang om het eten wat ze krijgen om te zetten in nieuw weefsel. Bij grote honden duurt dit dan ook langer dan bij een kleine hond. Kleine honden stoppen met groeien gemiddeld  al tussen de zes en acht maanden oud. Bij grote honden kan dit wel een jaar tot achttien maanden duren.

Er zijn verschillende dingen die ervoor kunnen zorgen dat je hond anders groeit. Zo kan het in de genen zitten dat ze anders groot worden, bijvoorbeeld sneller of langzamer dan gemiddeld. Ook kan het zijn doordat je hond niet goed eten krijgt. Dit kan doordat er bijvoorbeeld te weinig eiwitten, vitaminen en mineralen in zitten. Er zijn bepaalde puppymerken die speciaal eten aanbieden voor puppy’s. Hier zitten veel voedingsstoffen in waardoor jouw puppy goed zal gaan groeien.

Geef een reactie